Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde sezaryen doğum oranlarını azaltmak ve anne adaylarının doğuma daha bilinçli ve huzurlu bir şekilde hazırlanmasını desteklemek amacıyla "Anne Dostu Hastane" uygulamasını yaygınlaştırmaya devam ediyor. Bu kapsamda öne çıkan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, anne adaylarının doğum korkularını bilgi ve güven ortamıyla azaltarak normal doğum oranlarını artırmayı hedefliyor. Hastanede anne adaylarına özel eğitimler verilerek hem fiziksel hem de psikolojik olarak destek sağlanırken, eşleriyle birlikte konforlu odalarda süreci kendi kontrollerinde yaşamaları sağlanıyor. Uzmanlar, gereksiz sezaryenlerin önüne geçmenin en etkili yolunun bilinçli annelikten geçtiğini vurguluyor.
"Anne Dostu" Hastanelerde Neler Değişiyor?
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür Kartal, hastanelerinin "anne dostu" unvanını taşıdığını belirterek, "Burada babaları da sürece dahil ettiğimiz, keyifli güzel anılar bırakan doğumlar yaptırıyoruz. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz, artık babalar da annelerin yanında sürece eşlik ediyor. Normal doğumda süreç doğal akışında ilerliyor. Hem annenin toparlanması daha hızlı hem de bebeğin bağışıklık sistemi daha güçlü oluyor. Sezaryen bir ameliyattır. Her şey yolunda giderse, normal doğumda bu tür olumsuzluklar yaşanmıyor" dedi. Dr. Kartal, günümüzde insanların daha kaygılı olduğunu ve bu nedenle sezaryen doğumun tercih edilebildiğini belirterek, "Bazen anne isteği, bazen de doktor ve ailenin korumacı tavırları nedeniyle bu tercih yapılıyor. Oysa her şey eğitimle başlıyor. Gebeler, kulaktan dolma bilgiler yerine bilimsel bilgiyle hazırlık yapmalı. Tüm gebelere gebe okuluna katılmalarını öneriyorum. Doğum ister sezaryen ister normal olsun, süreç bilinçli tamamlanmalı. Biz istiyoruz ki sezaryen korkudan değil, sadece tıbbi gereklilikle yapılsın" şeklinde konuştu.
Doğuma Hazırlıkta Pilates ve Nefes Egzersizlerinin Önemi
Ebe Şeyma Kardemir ise gebelere sürecin en başından itibaren destek verdiklerini ifade ederek, "Süreci bilen ve güvendiği kişilerle geçiren gebeler çok daha rahat oluyor. Gebe okullarında hem eğitim hem egzersiz desteği veriyoruz, psikolojik destek de çok etkili oluyor. Normal doğum sürecinde psikolojik destekle doğal süreci tamamlamaya odaklanıyoruz. Pilates ve nefes egzersizlerini burada uygulamaya geçiriyoruz" dedi.
30 yaşındaki Funda Çınar Esan, hastanede 39. haftasında yaptığı normal doğumu şöyle anlatıyor: “Normalde çok korkuyordum. Öncesinde 6 haftalık gebe okuluna katıldım. Ebeler bize yaşayacağımız süreci anlatarak bilinçlendirdi. Her şey söyledikleri gibi oldu. Doğum başladığında ne yapacağımı biliyordum. Eşim, ailem yanımdaydı. Kişiye özel doğum odasında çok rahat bir doğum yaptım. Süreç profesyonelce yönetildi. Bilinçli olunca normal doğumdan korkacak bir şey olmadığını gördüm.”
Sağlık Bakanlığı'nın "Anne Dostu Hastane" projesi, anne adaylarının doğuma daha bilinçli hazırlanmasını sağlayarak sezaryen oranlarını düşürmeyi ve normal doğumun avantajlarından yararlanılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu sayede hem annelerin hem de bebeklerin sağlığına katkıda bulunulurken, ailelerin doğum sürecini daha olumlu bir deneyim olarak yaşamaları hedefleniyor.