Ünlü akademisyen, yazar ve devrimci Prof. Dr. Ali Cevat Taşıran, 73 yaşında kanser hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti. Taşıran'ın vefatı, sevenlerini ve öğrencilerini derinden üzdü. İşte Ali Cevat Taşıran'ın hayatı ve çalışmaları...
Ali Cevat Taşıran Kimdir?
Ali Cevat Taşıran, 1952 yılında Erzurum'da doğdu. Akademik kariyeri ve siyasi görüşleriyle tanınan Taşıran, 20 Nisan 2025 tarihinde İsveç'in Göteborg kentinde vefat etti. Hava Harp Okulu'nda subaylık eğitimi alan Taşıran, burada okurken 1970'te Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'ne (THKP-C) yakın ‘Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü’ne katıldı ve Hava Harp Okulu Öğrenci Örgütü Başkanlığı görevini üstlendi. 1971'de mezun olarak göreve başlayan Taşıran, Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü, Cihan Alptekin, Kamil Yüksel gibi isimlerle yakın ilişkiler kurdu.
13 Şubat 1972'de gözaltına alınan ve 16 Mart 1972'de tutuklanan Taşıran, bir süre Bayrampaşa Cezaevinde kaldı. 12 Eylül Darbesi'nin ardından yurtdışına çıkarak İsveç'e yerleşti. Burada üniversiteye başlayan Taşıran, 1987'de Örebro Üniversitesi'nden MBA derecesi aldı. Ekonomi ve istatistik alanında çalışmaya başlayan Taşıran, 1993'te Göteborg Üniversitesi'nde Ekonometri alanında doktora yaptı ve 1998'de doçent oldu. 2004 yılında profesör unvanını aldı ve 2007'de Yükseköğretim Kurumu (YÖK) profesörlüğünü tanıdı.
Akademik Kariyeri ve Çalışmaları
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Kıbrıs’taki kampüsünde de görev yapan Taşıran, 2016’da Prof. Dr. Nazife Baykal'ın rektör atanmasıyla birlikte danışmanlık görevini üstlendi ve 2017’de Sosyal Bilimler Akademik Kurulu Başkan Yardımcılığına getirildi. Ancak, 2019’da üniversite yönetimini eleştirdiği için sözleşmesi feshedildi.
Taşıran, akademik hayatı boyunca birçok üniversitede dersler verdi:
- Göteborg Üniversitesi (İsveç)
- Ann Arbor Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (ABD)
- London Metropolitan ve Middlesex üniversiteleri (Birleşik Krallık)
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü
- Gedik Üniversitesi
Ayrıca Cape Town, Galatasaray, Bilkent ve Pamukkale üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Demografi, çalışma, sosyal politika, savunma ve barış, çevre ekonomisi, biyoloji ve sağlık istatistikleri ve bilgisayar mühendisliği gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttü. İstatistik, biyoistatistik, veri bilimi, ekonometri ve çevre ölçümü dersleri verdi. İki kitap, 12 kitap bölümü yazdı ve 50'den fazla makale yayınladı.
Mirası ve Etkileri
Prof. Dr. Ali Cevat Taşıran, sadece akademik çalışmalarıyla değil, aynı zamanda bianet’in Erkek Şiddeti Çetelesi üzerinden yaptığı analizlerle de dikkat çekti. Taşıran, hayatı boyunca savunduğu değerler ve yaptığı çalışmalarla birçok kişiye ilham kaynağı oldu. Vefatı, akademik camiada ve sevenleri arasında büyük bir boşluk yarattı. Taşıran'ın bıraktığı eserler ve düşünceler, gelecek nesillere yol göstermeye devam edecek.