Orge Elektrik'ten Atık Dönüşümüyle Rekor Gelir! 5,3 Milyon TL
Gündem

Orge Elektrik'ten Atık Dönüşümüyle Rekor Gelir! 5,3 Milyon TL


04 June 20255 dk okuma30 görüntülenmeSon güncelleme: 14 July 2025

Orge Elektrik, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk ilkeleri doğrultusunda faaliyet göstererek, atık malzemeleri geri dönüştürme çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Şirket, kablo, bakır, alüminyum, demir, plastik boru ve kablo makarası gibi hurda atıkları ekonomiye kazandırarak önemli bir başarıya imza attı. Geçtiğimiz yıl 117 ton atığı geri dönüştüren Orge Elektrik, 2015'ten bu yana toplam 813 ton atığın geri dönüşümünü sağlayarak 2024 yılında 5,3 milyon TL tutarında ekonomik değer yarattı.

Atık Dönüşümüyle Çevreye Katkı

Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nevhan Gündüz, küresel iklim krizine karşı çözümler üretmeye odaklandıklarını ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalıştıklarını belirtti. Gündüz, "ORGE olarak çeyrek asrı geride bıraktık. Bu süre zarfından birçok ilke imza atarak sektörümüzde öncü olduk. Daha yaşanabilir bir dünya için 2015’te devreye aldığımız Orge Geri Dönüşüm Programımız da yine sektörümüzde örnek projelerden biri oldu" dedi.

Faaliyetleri sırasında oluşan hurda atıkların geri dönüştürülmesiyle önemli kazanımlar elde ettiklerini vurgulayan Gündüz, kablo örneğinde ince çaplı kablolarda %4'e, kalın çaplı kablolarda ise %2'e ulaşan oranlarda hurda oluşumu olduğunu aktardı. 2015-2024 yılları arasında toplam 813 ton atığı geri dönüştürdüklerini ve 2024 yılında 68 tonu kablo kaynaklı olmak üzere 117 tonun üzerinde atığın geri dönüşümünü gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Gündüz, elektrik kablosu atıklarının başlıca bakır (%58.3),polivinil klorür (PVC) (%19.9) ve polietilen (PE) (%16) içerdiğini, daha küçük miktarlarda ise polikarbonat (%2.9),silikon kauçuk (%1.6),çelik (%1.4) ve pamuk kordon gibi diğer malzemelerin (%0.4) bulunduğunu belirtti. Kablo ayrıştırıcı makineler ile saatte 500-1000 kg kablo işlenebildiğini ve sıralama yapıldıktan sonra işlenecek metal bakır tanecikleri, atık tel ve kabloların ton başına genellikle yaklaşık % 40 oranında bakır miktarının korunabilmesine imkan sağladığını söyledi.

Sektörde Geri Dönüşüm Bilinci Artıyor

Ülkemizde atıkların %90'ının depolama alanlarına, %10'unun ise geri dönüşüm tesislerine gittiğini belirten Gündüz, inşaat sektöründe farkındalığın daha yüksek olduğunu ifade etti. Bu sayede önemli miktarda atığın çevreye zarar vermesinin önüne geçilirken, bertaraf maliyetlerinin de azaldığını söyledi. Gündüz, "Bu işi daha organize, disiplinli, sürekli ve profesyonel şekilde yürüterek sektörümüzde öne çıktığımızı söyleyebilirim" dedi.

Orge Elektrik'in geri dönüşüm çalışmaları, sürdürülebilirlik ilkelerine verdiği önemi ve çevreye olan duyarlılığını gösteriyor. Şirketin bu alandaki başarıları, diğer sektörler için de örnek teşkil ediyor ve geri dönüşüm bilincinin artmasına katkı sağlıyor.

Güneş enerjisi sistemleri ve bu alandaki en yeni teknolojileri de takip ettiklerini kaydeden Gündüz, “Yenilenebilir enerji alanında yatırımların hızlandırılması, mevcut kapasitede yenilenebilir enerjinin payının hızla artırılması ve bu alana yönelik teşviklerin iyileştirilmesi hem ülkemiz hem de dünya için hayati önem arz ediyor. Gelecek bu yönde şekillenecek. Biz de hem üzerimize düşeni yapmak, hem de gelecekte yerimizi almak üzere ilerliyoruz” şeklinde konuştu.

Sıfır Atık Projesi’ne ek olarak imalatlarda kullanılan ürünlerin önemli bölümünün geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş ürünlerden oluşmasını hedeflediklerini anlatan Gündüz, “Böylece kaynaklarımızı daha verimli kullanmış olacağız. İşverenler ve tedarikçilerimiz ile koordinasyon içerisinde, imalatlarımızda kullanılan ürünlerin önemli bölümünün geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş ürünlerden oluşması hedefimiz bulunuyor” dedi.

Bu alanda uzun vadeli hedeflerinden de bahseden Gündüz, “Uzun vadede, hem şirket olarak hem de çalışma arkadaşlarımız tarafından önlenemeyen emisyonları iklim koruma projelerine fon sağlayarak telafi etmeyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Orge Elektrik'in atık dönüşümüyle elde ettiği başarı, sadece ekonomik bir kazanç değil, aynı zamanda çevreye ve gelecek nesillere yapılan önemli bir yatırımdır. Şirketin sürdürülebilirlik vizyonu ve çevreye duyarlı yaklaşımı, sektördeki diğer oyuncular için de ilham kaynağı olmaya devam edecektir.