Devletimiz, doğum yapan memurlara veya memurların eşleri doğum yaptığında bazı haklar tanır. Sizler için yazımızda memurların doğum yaptıkları takdirde veya eşleri doğum yaptıkları takdirde sahip oldukları kanuni haklar hakkında bilgi vereceğiz.
DOĞUM İZNİ
Doğum yapan memurun en büyük haklarından birisi doğum iznidir. Kanunlar gereğince doğum yapan memur doğumdan önce 8, doğumdan sonrada 8 hafta doğum izni kullanabilir. Eğer çoğul gebelik yaşanıyorsa doğumdan önceki 88 haftalık izin 10 hafta olur. Yani gebe olan memur 18 hafta gebelik izni kullanır.
Hamile olan devlet memuru doğumdan önceki 8 hafta boyunca çalışabileceğini sağlık raporuyla kanıtlarsa doğuma üç hafta kalana kadar çalışmaya devam edebilir. Bu kapsamda kullanmadığı 5 haftalık izin doğumdan sonraki döneme aktarılır.
HAMİLE MEMUR GECE VARDİYASINDA ÇALIŞAMAZ
Kanunlar gereğinde eğer doktor raporu alınmışsa kadın memurlar gebeliğin ilk 24 haftasında gece vardiyasında çalışamaz. 24’ncü haftadan sonra ise kadın memurlara gece nöbeti verilmesi kesinlikle yasaktır. Aynı zamanda doğumdan sonraki 1 yıllık süreçte de kadın memurlar gece vardiyasında veya gece nöbetinde çalışamazlar.
ERKEKLERDE 2 YIL ÇOCUK BAKIM İZNİ ALABİLİR
Doğum yapan anneye verilen 16 ile 18 haftalık doğum izinlerinin yanı sıra bebeği olan babalar içinde bazı izinler vardır. Bunlardan birisi 2 yıla kadar alınabilecek olan çocuk bakma iznidir.
Eşi doğum yapan devlet memuru doğum yapılan tarihten itibaren istekleri doğrultusunda iki yıla kadar çocuk bakım izni alabilirler.