
Sağlık
Ramazan'da Sağlıklı Beslenme İpuçları: Sahur ve İftarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
13 March 2025•5 dk okuma•41 görüntülenme•Son güncelleme: 21 May 2025
Ramazan'da Doğru Beslenme Neden Önemli?
Ramazan ayında uzun süreli açlık, metabolizma üzerinde önemli etkilere neden olabiliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, bu dönemde yanlış beslenme alışkanlıklarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.Sahur ve İftar Öğünlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Prof. Dr. Kaya, sahur ve iftar öğünlerinin besin değeri açısından dengeli olmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Özellikle kronik hastalıkları olan bireylerin doktor kontrolünde oruç tutması gerektiğini ifade etti. Sahurda tüketilmesi gerekenler:- Tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt ve peynir gibi protein kaynakları
- Yumurta ve yağlı tohumlar
- Taze sebzeler ve yeterli miktarda su
- Orucu su ve hafif iftariyeliklerle açmak
- Çorba ile mideyi rahatlatmak
- Haşlama, ızgara veya fırında pişirilmiş yemekler tercih etmek