Ani Sıcaklık Değişimleri ve Grip Riski
Mevsim geçişlerinde yaşanan ani sıcaklık değişimleri, özellikle grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, bu dönemlerde bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi sağlık sorunlarının arttığını belirtiyor.
Uzmanlar Ne Diyor?
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son haftalarda ülke genelinde hava sıcaklıklarının ani değişimler gösterdiğini ifade etti. Şener, "Özellikle okul çağı çocukları için ciddi problem olabiliyor. Bu dengesiz ısı değişimlerinde ister istemez çocuklar ve yaşlılar kıyafet dengesini iyi ayarlayamayabiliyor." dedi.
Grip ve Alerjiyi Ayırt Etmek
Prof. Dr. Şener, bu dönemdeki her öksürük, geniz akıntısı, burunda tıkanıklığın soğuk algınlığı ya da grip ile açıklanmayacağını belirterek, "Tam bir ara geçiş dönemi. Çünkü polenler de çıkmaya başladı. Çiçek tozlaşmaları da başladı. Birlikte ortaya çıkan durumlarda gribal enfeksiyon mu yoksa alerji mi, ayırt etmek zor olabiliyor." diye konuştu.
- Ateş, kas ağrısı, eklem ağrısı: Bu belirtiler gribal bir üst solunum yolu enfeksiyonuna işaret eder.
- Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri: Bu belirtiler ise alerjiye bağlı olabilir.
Şener, ani sıcaklık değişimlerinde kıyafet seçiminin önemine değinerek, kat kat giyinmenin doğru olacağını, böylece sıcakladıkça bir katın çıkarılabileceğini ifade etti. Terin emilmesi için pamuklu kıyafetler tercih edilmesini öneren Şener, terlemeyle vücudun ısı dengesini bozabilecek sentetik kıyafetlerden uzak durulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu dönemde özellikle yaşlılar ve çocukların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Şener, "65 yaş üstü kişilerde grip sezonundan tam çıkmadığımızın altını çizmekte fayda var." dedi.