Bu yıl da maalesef ramazan yaz aylarına denk geliyor. Özellikle yazın oruç tutmak oldukça zor oluyor. Vücudun su isteği artıyor, sıcaktan dolayı terliyor ve su kaybediyoruz. Uzun süre aç ve susuz kalmak, sonrasında birden bire ve geç saatlerde yemek yemek bizi oldukça yoruyor. Peki ramazanda beslenme de nelere dikkat edilmeli, nasıl beslenilmeli?
Gün içinde sürekli aç olacağınız için öğle arasında ufak bir şekerleme yapmak vücudunuzun dinlenmesini sağlayacaktır. Tabi ki öyle saatlerce uyuyun demiyorum bu şekilde olduğu takdirde vücudunuz daha da yorulacaktır. 15 veya 20 dakika yaptığınız şekerleme sonrasında vücudunuz dinlenmiş olacaktır.
Geceleri uyanmak zor oluyor evet ama sahuru sakın ama sakın es geçmeyin. Gün içinde uzun süre aç kalacağınızı düşününce sağlık açısından hiç de iyi sonuçlanmaz. Eğer gece kalkmaya üşeniyorsanız sahur da yiyeceğiniz yemekleri akşamdan hazırlayın böylelikle zamandan tasarruf edersiniz. Ve kısa sürede uykunuza geri dönebilirsiniz.
İftardan sonra mutlaka kısa da olsa bir yürüyüş yapın. Yürüyüş yapmak sağlığınız açısından oldukça faydalı olacaktır. Bütün günü aç geçirdikten sonra birden bire yemek yemek kan şekerinizin birden bire artmasına neden olur ve bu da üzerinize bir ağırlık çökmesine hatta uykunuzun gelmesine neden olur. Ama yemekten sonra yapacağınız yürüyüşle hem temiz hava alacaksınız hem de yediklerinizin sindirilmesine yardımcı olacaksınız.
Sahurda yediğiniz gıdalarda aç kalmamanız için oldukça önemli bir rol oynuyor. Hamur işi veya yağlı yiyecekler yemekten çekinmelisiniz. Bunun yerine sizi tok tutacak protein ağırlıklı beslenmek daha iyi olacaktır. Hatta yatmadan önce bir avuç badem yediğiniz zaman açlığa uzun süre dayanabilirsiniz.
Yazın vücudun su ihtiyacı artıyor gündüzleri oruç tuttuğumuz için su içemiyoruz fakat akşamları, bütün gün bize yetecek kadar su tüketmeliyiz. Bu nedenle bol bol su içmelisiniz.