Kaplumbağalar Barınağa Yerleşti: Kolay Lokma Tuzağı!
Politika

Kaplumbağalar Barınağa Yerleşti: Kolay Lokma Tuzağı!


25 May 20255 dk okuma9 görüntülenmeSon güncelleme: 25 May 2025

Mersin'de, yıllardır vatandaşlar tarafından kolayca beslenmeye alıştırılan deniz kaplumbağaları, Çamlıbel Balıkçı Barınağı'nı adeta mesken edindi. Bu durum, kaplumbağaların doğal yaşam dengesini bozarken, yetkilileri harekete geçirdi. Mersin Kent Konseyi öncülüğünde başlatılan bilinçlendirme çalışmalarıyla, kaplumbağaların yeniden normal beslenme alanlarına dönmesi hedefleniyor.

Kaplumbağalar Neden Barınağa Yerleşti?

Üreme döneminde Çamlıbel Balıkçı Barınağı'na gelen deniz kaplumbağaları, restoran teknelerinden atılan yiyecekler, küçük ölçekli balıkçıların ıskartaları ve vatandaşların attığı yiyecekler sayesinde kolay bir yaşam alanı buldu. Bu durum, barınaktaki deniz kaplumbağası sayısının zamanla 100'ü aşmasına neden oldu. Kolay beslenmeye alışan kaplumbağaların doğal davranışları değişirken, göç etme alışkanlıkları da sekteye uğradı.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu bölgede hem amatör balıkçılar, hem de restoran tekneler tarafından beslenen deniz kaplumbağaları, normal davranışlarını dışında burayı terk etmiyorlar. Özellikle sonbaharda buradan ayrılması gereken bireyler burada kalmaya devam ediyor. Yıl boyunca burada gözlemleyebiliyoruz" dedi.

Bilinçlendirme Çalışmaları Başladı

Mersin Kent Konseyi öncülüğünde, çeşitli kurum ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle deniz kaplumbağalarının vatandaşlarca beslenmesinin önüne geçilmesi ve yaşam alanlarına geri dönebilmelerini sağlamak amacıyla bilinçlendirme çalışması başlatıldı. Bu kapsamda, barınak civarındaki restoran tekneler, balıkçılar ve çevredeki vatandaşlara yönelik broşürler dağıtılarak, çeşitli yerlere afişler asıldı.

Prof. Dr. Deniz Ayas, deniz kaplumbağalarının doğal yaşamlarına dönmelerini sağlamak amacıyla Mersin Kent Konseyi öncülüğünde 'Deniz kaplumbağalarını beslemeyelim, koruyalım' sloganıyla çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayas, "Deniz kaplumbağaları vahşi hayvanlar. Doğaları gereği denizde kendi besinini kendi bulabilecek yetenekte hayvanlar. Kendi besinlerini bulabilirken, bunların kolay besine alıştırılarak burada kalması hem buradaki bireylerin davranış değişikliğine sebep oluyor, hem de üreme ve kışlama göçlerine gitmeyerek, asıl ana popülasyonda küçük de olsa bir daralmaya sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

Balıkçılar Ne Diyor?

Mersin'de 35 yıldır balıkçılık yapan Atilla Akkaya, geçmişte barınakta birkaç tane görülen deniz kaplumbağalarının son 5-6 yıldır sayılarının arttığını söyledi. Akkaya, av dönüşü ağlarındaki yengeçleri, küçük karidesleri ve balıkları suya attıklarını belirterek, "Hayvan burada yemi buluyor. Yemi bulduğu sürece de bir yere gitmiyor. Burada konaklıyor. Son zamanlarda vahşileşmeye başladı. Önceleri kendimiz teknelerin altını sıyırırdık. Biri bir şeyini düşürdüğünde dalar, kendimiz çıkartırdık. Şimdi ayağımızı suya sokmaya korkuyoruz. Gelip ısırıyor" dedi.

Çözüm Ne?

Deniz kaplumbağaların doğal yaşam alanlarına dönmesi için özellikle amatör balıkçıların av dönüşü atıkları denize atmaması gerekiyor. Atilla Akkaya, "Ağları burada seçtiğimiz için hayvan istediği yemi buluyor ve burayı terk etmiyor. Ağ seçme işleminde atıkları suya atmadığımız sürece yem bulamayınca burayı terk eder giderler" diye konuştu.

Gelecekte Ne Olacak?

Mersin'deki bu durum, deniz kaplumbağalarının doğal yaşam alanlarının korunması ve insan etkisinin azaltılması konusunda önemli bir örnek teşkil ediyor. Bilinçlendirme çalışmalarının başarılı olması ve vatandaşların duyarlılık göstermesiyle, kaplumbağaların yeniden doğal yaşamlarına dönmesi ve ekosistemin dengesinin korunması mümkün olacak. Aksi takdirde, kaplumbağaların barınakta kalmaya devam etmesi, hem onların sağlığı hem de deniz ekosistemi için ciddi sorunlara yol açabilir. Mersin Kent Konseyi ve diğer ilgili kurumların bu konudaki çalışmaları yakından takip edilerek, benzer sorunların yaşandığı diğer bölgelere de örnek teşkil etmesi hedefleniyor.