19 Nisan 2025 Cumartesi

IMF'den Şok Açıklama: Büyüme Tahminleri Çakılıyor! Resesyon Tehlikesi mi?

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomiye dair endişeleri artıracak açıklamalarda bulundu. Gelecek hafta yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda büyüme tahminlerinde önemli aşağı yönlü revizyonlar yapılacağını belirten Georgieva, yine de resesyon beklemediklerini vurguladı. Peki, bu revizyonların arkasında yatan sebepler neler ve dünya ekonomisini neler bekliyor?

Küresel Ticaret Sistemi ve Artan Belirsizlikler

Georgieva, konuşmasında küresel ticaret sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla birlikte dünya ekonomisinin dayanıklılığının tekrar sınandığını ifade etti. Finansal piyasalardaki dalgalanmanın arttığına ve ticaret politikalarındaki belirsizliğin zirve yaptığına dikkat çeken IMF Başkanı, ticaret gerilimlerinin tırmanmasıyla küresel hisse senedi fiyatlarının düştüğünü belirtti. Bu durumun, ani ve kapsamlı değişimlerin yaşandığı bir dünyada olduğumuzun bir hatırlatıcısı olduğunu söyledi.

Georgieva, ticaret gerilimlerini "uzun süredir fokurdayan bir tencerenin artık taşmasına" benzeterek, görülenin büyük ölçüde güven erozyonunun bir sonucu olduğunu kaydetti. Ticaretteki bozulmalar, tarife ve tarife dışı engellerin, eşit bir oyun alanı sunmakta başarısız olduğu düşünülen çok taraflı bir sisteme ilişkin olumsuz algıları beslediğini ifade etti.

Tarife dışı engellerin yükselme eğiliminde olduğuna işaret eden Georgieva, şunları kaydetti:

  • Ticari dengesizlikler ticari gerilimleri körüklüyor.
  • Ulusal güvenlik kaygıları ön plana çıkıyor.
  • Kendi kendine yetme yaklaşımı yeniden canlanıyor.

"Devler Karşı Karşıya Gelirken, Daha Küçük Ülkeler Arada Kalıyor"

Georgieva, ABD'nin etkin gümrük tarifesi oranlarının çok uzun yıllar öncesine döndüğünü ve diğer ülkelerin de buna yanıt verdiğini belirterek, "devler" karşı karşıya gelirken küçük ülkelerin arada kaldığını ifade etti. Çin, AB ve ABD'nin eylemlerinin dünyanın geri kalanını etkilediğini kaydeden Georgieva, daha küçük gelişmiş ekonomiler ve gelişmekte olan piyasaların çoğunun, büyümeleri için daha fazla ticarete bağımlı olduklarını ve dolayısıyla daha sıkı finansal koşullar da dahil olmak üzere daha fazla etkilenmeye açık olduklarını dile getirdi. Düşük gelirli ülkelerin de bağışçı ülkelerin iç meselelerine yönelmesiyle yardım akışlarının azalması gibi ek bir zorlukla karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

Büyüme Tahminlerinde İndirim ve Enflasyon Uyarısı

Artan ticaret engellerinin büyümeyi etkileyeceğini belirten Georgieva, korumacılığın özellikle küçük ekonomilerde uzun vadede üretkenliğe zarar verdiğini aktardı. Gelecek hafta başında yayımlayacakları Dünya Ekonomik Görünüm raporunda bu maliyetleri sayısallaştıracaklarını aktaran Georgieva, "Raporda, yeni büyüme projeksiyonlarımız önemli indirimleri içerecek, ancak resesyon olmayacak. Ayrıca bazı ülkeler için enflasyon tahminlerinde artışlar göreceğiz." dedi.

Georgieva, uzun süreli yüksek belirsizliğin finansal piyasa stresi riskini artırdığı konusunda uyarıda bulunarak, ülkelerin ekonomik ve finansal istikrarı artırmak ve büyüme potansiyelini iyileştirmek için reformları hızlandırması gerektiğini vurguladı. Yüksek kamu borçları nedeniyle çoğu ülkenin mali disiplin için kademeli düzenlemeler yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Özetle, IMF Başkanı'nın açıklamaları, küresel ekonominin kırılgan bir dönemden geçtiğini ve belirsizliklerin arttığını gösteriyor. Büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonlar ve enflasyon uyarısı, dünya ekonomisinin geleceğine dair soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Ülkelerin bu zorlu süreçte iş birliği yapması ve gerekli reformları hayata geçirmesi, küresel ekonomik istikrarın sağlanması açısından kritik önem taşıyor.

İlgili Haberler