17 Mayıs 2025 Cumartesi

Ekonomi Alarm Veriyor! Halk Geçinemiyor Mu? Şok Rapor Açıklandı!

İstanbul Ekonomi Araştırma'nın Mayıs ayı raporu, Türkiye'deki ekonomik duruma dair çarpıcı veriler ortaya koydu. Rapora göre, halkın büyük bir çoğunluğu ekonominin kötüye gittiğine inanıyor ve geçim sıkıntısı çekiyor. İşte detaylar...

Ekonomiye Dair Kötümserlik Artıyor

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan aylık Türkiye Raporu'nun Mayıs ayı verileri, ekonomiye dair kötümserliğin arttığını gösteriyor. Katılımcıların %71'i, Mayıs ayında ekonomik gidişatın kötü olduğunu belirtiyor. Bu oran, geçen aya göre 2 puanlık bir artış gösteriyor. Ekonominin iyi olduğunu düşünenlerin oranı azalırken, "Ne iyi ne kötü" diyenlerin oranı %16'da sabit kalmış durumda. Katılımcıların sadece %13'ü ekonominin iyi veya çok iyi olduğunu düşünüyor.

Yaş gruplarına göre değerlendirme yapıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların %57'si ekonomiye dair olumsuz değerlendirmede bulunurken, bu oran gençlerde (%68) ve 55 yaş üzeri katılımcılarda (%64) daha yüksek. Eğitim seviyesine göre bakıldığında ise en büyük değişim ilköğretim ve altı eğitim düzeyinde yaşanmış. Mayıs 2023'te bu gruptaki katılımcıların %54'ü ekonominin durumunu "Çok kötü/Kötü" olarak ifade ederken, Mayıs 2024'te bu oran %69'a yükselmiş.

Gelecek Beklentileri Karamsar

Katılımcıların yarısından fazlası, ekonominin geleceği konusunda karamsar. Ekonominin 1 yıl sonra daha kötü veya çok daha kötü olacağını düşünenlerin oranı %53. Bu oran, Mart ayından bu yana 4 puanlık bir artış gösteriyor. Katılımcıların %26'sı ekonomik gidişatın değişmeyeceğini düşünürken, %21'i ise iyileşme yaşanacağını ifade ediyor. Enflasyon beklentileri ise bir miktar gerilemiş durumda. Katılımcılar, gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını öngörüyor.

"Geçinebiliyor Musunuz?" Sorusuna Şoke Eden Yanıtlar

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri, katılımcıların geçim durumlarına dair verdiği yanıtlar oldu. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtiyor. Özellikle kadın katılımcılar, erkeklere göre daha çok bu yönde yanıt vermiş. 25-34 yaş grubu haricindeki tüm yaş gruplarında, katılımcıların yarısından fazlası gelirinin giderlerini karşılamadığını ifade ediyor. Bu yanıtı verenlerin en yüksek olduğu grup ise %54 ile 45-54 yaş aralığındakiler.

"Gelirim giderimi karşılamadı" yanıtını verenlerin oranının en yüksek olduğu istihdam grubu ise %66 ile işsizler. Bu oranı %64 ile yevmiyeli çalışanlar takip ediyor. Emeklilerin, çalışmayıp iş aramayanların ve devlet memurlarının yaklaşık üçte biri ise "Geçtiğimiz ay gelirim giderimi ucu ucuna karşıladı" yanıtını vermiş. "Geçtiğimiz ay gelirim giderlerimi fazlasıyla karşıladı" yanıtını verenlerin en yüksek olduğu istihdam grubu ise %17 ile devlet memurları.

Bu sonuçlar, Türkiye'deki ekonomik durumun vahametini gözler önüne seriyor. Halkın büyük bir kesimi geçim sıkıntısı çekerken, geleceğe dair beklentiler de oldukça karamsar. Ekonomik göstergelerdeki iyileşmelere rağmen, bu durumun halkın yaşamına yansımaması düşündürücü.

İlgili Haberler