
Gazze'de Şok! İsrail'in Patlamayan Bombaları Hamas'a Mühimmat Oldu!
Gazze Şeridi'nde yaşanan son gelişmeler, İsrail'in attığı ancak patlamayan mühimmatın Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları için hayati bir kaynak haline geldiğini ortaya koydu. İddialara göre, bu mühimmat sayesinde Hamas, İsrail tanklarını ve araçlarını imha etmede kullandığı binlerce patlayıcı üretebiliyor.
Patlamayan Mühimmatın Geri Dönüşümü
İsrail gazetesi Haaretz'in ekonomi eki The Marker'ın haberine göre, İsrail'in Gazze Şeridi'ne attığı ancak patlamayan mühimmat sayısı oldukça yüksek. Hatta bu sayı, Gazze Şeridi'ne atılan toplam bomba sayısının %20'sine kadar ulaşabiliyor. Yerel ve uluslararası örgütler, bu durumun tehlikelerine dikkat çekerek uyarılarda bulunmuştu.
İsrail ordusunun yaptığı araştırmalar, Ocak 2025'teki tank patlaması da dahil olmak üzere Kassam Tugayları'nın Gazze'deki İsrail askeri araçlarını hedef aldığı birçok büyük patlamada, İsrail hava kuvvetleri tarafından atılan ancak patlamayan mühimmatı geri dönüştürerek ürettiği mühimmatı kullandığını ortaya koydu. İsrail ordusunun 2024 yılı sonu itibarıyla Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarının sayısının 40 bini aştığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi (UNMAS),bu mayınların %5 ila 10'unun patlamadığını tahmin ediyor.
- İsrail Hava Kuvvetleri, 2025 yılı başına kadar en az 3 bin civarında patlamamış mühimmatın varlığından haberdardı.
- İsrail ordusunun Gazze'yi bombalamak için kullandığı her bir tonluk mühimmatın maliyeti 20 ila 30 bin dolar arasında değişiyor.
Hamas'a Bedava Patlayıcı Madde
Raporda, bu patlamamış bombaların, İsrail'in son 1,5 yıl içerisinde on milyonlarca dolar değerindeki binlerce ton patlayıcı maddeyi kendi isteği dışında Hamas'a aktardığı bir kanal olarak tanımlanabileceği ifade edildi. Bu hammaddelerin Kassam Tugayları'nın binlerce patlayıcı madde üretmesine olanak sağladığına işaret edilen raporda, bu durumun, patlayıcı cihazların kullanımının Hamas'la yaşanan çatışmada merkezi bir faktör haline geldiği ve Gazze Şeridi'nde çok sayıda İsrail askerinin öldürüldüğü bir dönemde yaşandığı belirtildi.
İsrail Güvenlik Kabinesi'nin Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonları genişletme planını onaylaması nedeniyle durumun daha da kötüleşebileceği belirtiliyor. Haaretz'in raporunda, İsrail ordusunun Gazze'ye attığı mühimmatın büyük bölümünün patlamamasının nedeninin teknik bir arıza olduğu ileri sürüldü. Gazze Şeridi'ne düzenlenen on binlerce hava saldırısının, İsrail ordusunun fünye stokunun azalmasına yol açtığı belirtilen raporda, bu durumun somut örneğini arayan herkesin, savaşın başlangıcından bu yana fünye üreten İsrailli Aret şirketinin hisse senetlerinin %2000'den fazla değer kazanmasında bulacağına işaret edildi.
İsrail ordusunun, stokların azalması nedeniyle çeşitli kaynaklardan topladığı veya ABD'den aldığı, bazıları onlarca yıllık eski fünyeleri kullanmaya başladığı aktarılan raporda, bunun sonucunda patlamamış bomba oranı, toplam atılan bombaların %2'sini oluştururken, bu oranın İsrail Hava Kuvvetleri'nin Gazze'de kullandığı bazı bombalarda %20'ye çıktığı dile getirildi. Kassam Tugayları'nın patlamamış bombaları kullanmasının karmaşık bir şey olmadığı, bazı durumlarda kesilen bombanın içindeki patlayıcı maddeyi çıkarıp, patlayıcı olarak kullanılmak üzere büyük bir metal konteynere aktardıkları ileri sürüldü.
İsrail Ordu Sözcülüğü, ordunun Gazze Şeridi bölgesinde patlamamış bombaların yarattığı tehditle başa çıkmak için her türlü çabayı gösterdiğini iddia etti. Sözcülük, Gazze Şeridi'ndeki hedeflere atılan on binlerce mühimmattan yalnızca küçük bir kısmının hedeflenen noktada tam olarak patlamadığını öne sürdü. Ordunun iddialarının aksine, Gazze Şeridi'nin dört bir yanına dağılmış savaş kalıntıları ve patlamamış mühimmatlar, Filistinlilerin yaşamları için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bunlarla başa çıkmak için gerekli ekipman veya kapasitenin olmaması nedeniyle daha fazla can kaybına ve kalıcı sakatlıklara yol açma tehlikesi bulunuyor.
Gazze'de yaşanan bu durum, savaşın acımasız yüzünü bir kez daha gözler önüne seriyor. İsrail'in attığı ve patlamayan bombaların, Hamas tarafından İsrail'e karşı kullanılması, bölgedeki çatışmaların daha da karmaşık bir hale gelmesine neden oluyor. Bu durum, uluslararası toplumun Gazze'deki insani krize çözüm bulma çabalarını da zorlaştırıyor.