AKP, uzun süredir üzerinde çalıştığı ve kamuoyunda büyük merak uyandıran infaz paketi için harekete geçti. TBMM'de kanun teklifi olarak sunulması beklenen paket öncesinde, AKP kurmayları siyasi partilerin grup yönetimleriyle bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunacak ve partilerin görüşlerini alacak. İnfaz paketiyle ilgili kanun teklifinin Haziran ayında Meclis'e sunulması bekleniyor.
İnfaz Paketinde Neler Var?
Edinilen bilgilere göre, infaz rejiminde değişiklikler içeren paket, AKP grubunda detaylı bir şekilde inceleniyor. AKP grup yönetimi, çalışmaların tamamlanmasının ardından TBMM'deki diğer siyasi partilerin grup yönetimleriyle görüşerek paketin genel çerçevesi hakkında bilgi verecek ve onların da görüşlerini almayı planlıyor. AKP kurmayları, bu görüşmelerin ay sonuna doğru gerçekleşebileceğini ve son şekli verilecek teklifin ancak Haziran ayında TBMM Başkanlığı'na sunulabileceğini belirtiyor.
İnfaz paketiyle ilgili çalışmalar iki farklı çerçevede yürütülüyor. Birincisi, infaz sürelerine ilişkin düzenlemeler. İkincisi ise, toplumda "cezasızlık algısının" ortadan kaldırılmasına ve tutuklu ve hükümlülerin ıslahına yönelik ayrıntılı yöntemlerin belirlenmesi. Bu kapsamda, Covid-19 salgını sırasında cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla Nisan 2020'de yapılan ve 31 Temmuz 2023 öncesi cezaevine girenlerin 5 yıl denetimli serbestlikle tahliye edilmelerini sağlayan kanundan yararlanamayanların da yararlanması sağlanacak.
Bu düzenleme ile 31 Temmuz 2023 öncesi işlenen suçlarla ilgili yargılaması devam eden ve bu nedenle cezaevinde olmayanların da eşitlik ilkesi kapsamında bu düzenlemeden yararlanması hedefleniyor. Adalet Bakanlığı'nın bu konudaki etki analizi çalışmaları devam ederken, düzenlemeden yaklaşık 60 bin kişinin yararlanabileceği tahmin ediliyor.
Evde İnfaz ve Topluma Karşı İşlenen Suçlar
İnfaz paketinin içeriğinde, cezaevlerindeki çocuklu anneler için "evde infaz" düzenlemesi de yer alıyor. Ayrıca, belli suçlar hariç olmak üzere, cezaevinde tek başına hayatını sürdüremeyecek durumda olan ve 5 yıldan az cezası kalan hastalar için de "evde infaz" imkanı getirilmesi planlanıyor. Bu durumdaki hükümlüler için adli tıp raporu istenecek. Alzheimer ve demans gibi hastalıkları olanlar da bu düzenlemenin kapsamına alınacak.
Terör suçları, adam öldürme, cinsel istismar ve uyuşturucu gibi suçlardan hüküm giyenlerin cezasının dörtte üçünü çekmek zorunda olanlarla ilgili de düzenlemeler yapılması öngörülüyor. Ayrıca, toplumda cezasızlık algısının ortadan kaldırılması amacıyla, topluma karşı işlenen suçlarla ilgili de düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda, 2 yıl ve altındaki cezalarda kişinin ne kadar süreyle kapalı ceza infaz kurumunda kalacağı konusu yeniden düzenlenecek. Bu sürenin belirlenmesinde, hükümlünün iyi hali ve pişmanlığı gibi faktörler göz önünde bulundurulacak.
Örneğin, trafikte yaşanan ve "topluma karşı işlenen suçlar" olarak nitelenen, trafikte tehdit, araçtan inerek saldırma, çarptığı kişiyi bırakıp kaçma gibi suçlarla ilgili düzenlemeler bu kapsamda ele alınacak. Ayrıca, mahkumların ıslahına yönelik ayrıntılı düzenlemelerin de infaz paketinde yer alması bekleniyor. Bu çerçevede, kamu hizmetinde çalışma, eğitim verilmesi ve meslek öğretme gibi yöntemlerle mahkumların topluma kazandırılması hedefleniyor.
İnfaz paketi, hem cezaevlerindeki mevcut durumu iyileştirmeyi hem de suçluların topluma yeniden kazandırılmasını amaçlayan kapsamlı bir düzenleme olarak öne çıkıyor. Siyasi partilerle yapılacak görüşmelerin ardından paketin son şekli verilerek Haziran ayında TBMM'ye sunulması bekleniyor. Bu düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, ceza infaz sisteminde önemli değişikliklerin yaşanması ve toplumda adalet duygusunun güçlenmesi hedefleniyor.