Türkiye'de kripto para yatırımcılarını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) mevzuatı kapsamında, kripto para borsalarında kullanıcılar için ek kimlik doğrulama zorunluluğu getirildi. Bu uygulama, 25 Nisan itibarıyla devreye girecek ve kimlik doğrulamasını tamamlamayan kullanıcıların hesapları geçici olarak kapatılabilecek. Peki, bu yeni düzenleme ne anlama geliyor ve yatırımcıları nasıl etkileyecek?
Kripto Para Düzenlemesinde Yeni Dönem
Türkiye'de kripto para ekosisteminin düzenlenmesine yönelik çalışmalar hızla devam ediyor. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında ilk yasal çerçeve oluşturulmuş, aralık ayında ise MASAK tarafından hazırlanan düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu düzenlemeler, kripto varlık transferlerinde suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik tedbirleri içeriyor. Bu kapsamda, finansal işlemlerde şeffaflık sağlanması ve kara para aklanmasının önlenmesi amacıyla 15 bin lira ve üzerindeki kripto varlık transferlerinde kullanıcı bilgilerinin sunulması zorunlu hale getirildi.25 Nisan Son Tarih: Kimlik Doğrulama Şart!
Kademeli olarak yürürlüğe giren tedbirler kapsamında, kripto para borsalarındaki kullanıcıların 25 Nisan'dan itibaren kimlik doğrulama işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Borsalar da bu düzenlemelere uyum için çalışmalarını hızlandırdı ve kullanıcılarına bildirimler gönderiyor. Binance TR Genel Müdürü Mücahit Dönmez, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, MASAK düzenlemeleriyle kimlik doğrulama süreçlerinde önemli değişiklikler yapıldığını belirtti. Dönmez, kullanıcıların 25 Şubat itibarıyla yenilenmiş kimlik doğrulama sayfasına yönlendirildiğini ve kimlik doğrulama süreçlerinde "selfie" doğrulaması ile meslek ve adres doğrulaması gibi bilgilerin talep edildiğini aktardı. Dönmez, şu uyarılarda bulundu:- Kimlik doğrulama sürecinin tamamlanması için son tarih 25 Nisan.
- Yasal düzenlemeler gereği, bu tarihe kadar kimlik doğrulamasını tamamlamayan kullanıcıların açık pozisyonları kapatılacak ve hesaplarına ait tüm fonksiyonlar (yatırma ve çekme işlemleri dahil) geçici olarak durdurulacak.
- 25 Nisan'dan sonra yalnızca kimlik doğrulama sürecini başarıyla tamamlayan kullanıcılar platformlarda işlem yapmaya devam edebilecek.
Peki, Bu Düzenleme Neden Yapılıyor?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kademeli olarak yürürlüğe giren düzenlemelere uymayanların ağır yaptırımlarla karşılaşacağını belirterek, "Finansal sistemimizi kötüye kullanmak isteyenlere göz açtırmayacağız. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, artık finansal sistemin bir parçası olarak sorumluluklarını yerine getirmek zorunda" uyarısında bulunmuştu. Bu düzenlemelerle amaçlanan temel hedefler şunlardır:- Kripto para işlemlerinde şeffaflığı artırmak
- Kara para aklama ve terör finansmanını engellemek
- Kullanıcıların güvenliğini sağlamak
- Kripto para piyasasını düzenlemek