
Kredi Kartı Müjdesi! BDDK'dan Beklenen Rahatlama Geliyor Mu?
Kredi kartı kullanıcıları dikkat! BDDK'nın kredi kartlarına yönelik yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığı iddiaları gündemdeyken, ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'dan önemli açıklamalar geldi. Eryılmaz, BDDK'nın "kademeli bir uygulama" ile kredi kartlarında rahatlama sağlayacağını öne sürdü. Peki, bu rahatlama ne anlama geliyor? İşte detaylar...
Kredi Kartlarında Esneme Mi Başlıyor?
TGRT Haber'de Yaprak Hırka Yıldız'ın sorularını yanıtlayan ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, BDDK'nın kredi kartlarına yönelik çalışmalarını değerlendirdi. Eryılmaz, "BDDK'nın haber akışlarına baktığımızda artık esneme gündeme getiriyor" dedi. Bu esnemenin, kredi kartı nakit avans limitleri, faiz oranları ve vade süreleri gibi konularda değişiklikleri içerebileceği belirtiliyor.
Eryılmaz, 2024 yılında BDDK'nın kredi kartı nakit avans limitlerini düşürdüğünü ve vadeleri kısalttığını hatırlatarak, bu düzenlemelerin amacının enflasyonla mücadele olduğunu vurguladı. Ancak, faizlerin yüksekliği ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle hem hane halkının hem de işletmelerin zorlandığını ifade etti. Bu nedenle, BDDK'nın nefes aldırmak amacıyla esneme yoluna gidebileceğini söyledi.
Kademeli Uygulama ile Rahatlama
Eryılmaz, BDDK'nın esnemeyi kademeli olarak yapacağını öngörüyor. Örneğin, daha önce 12 aydan 3 aya indirilen vadelerin, doğrudan 12 aya çıkarılmak yerine önce 6 aya yükseltilebileceğini belirtti. Bu sayede, hem insanlara nefes aldırılacak hem de enflasyon için risk yaratılmamış olacak. Eryılmaz, "Hem biraz nefes aldıracaklar insanlara hem de enflasyon için risk yaratmadan peyderpey bu sıkılığın kredi kartlarıyla ilgili artık kaldırılacağını görüyoruz" şeklinde konuştu.
Eryılmaz, dar gelirli kesimin enflasyonu yukarı itecek bir talebinin zaten beklenmediğini ve bu nedenle bu kesime yönelik bir rahatlamanın risk oluşturmayacağını düşünüyor. Ancak, faiz artırarak üst düzey gelir grubunun talebinin kırılamadığına dikkat çekiyor.
Ekonomistlerden Faiz İndirimi Beklentisi
Ekonomistlerin faiz indirimi beklentileri de merak konusu. Eryılmaz, 22 Mayıs'taki enflasyon raporu sunumunun bu açıdan önemli olduğunu vurguladı. Piyasanın kafasının karışık olduğunu belirten Eryılmaz, bazı kesimlerin Haziran'da faiz indirimi beklediğini, bazılarının ise Temmuz'u veya yılın son çeyreğini işaret ettiğini söyledi. Kendisi ise en erken Temmuz'da bir indirim beklediğini ifade etti. Merkez Bankası'nın kur üzerinde baskı oluşturmamak için aceleci davranmayacağını düşünüyor.
Yasemin Bozkurt'un "Kredi kartıyla ilgili bir şey sormak istiyorum. Çünkü önemli, biraz önce siz dediniz ki insanlar sıkıştılar. Kredi kartından çekilen kredilere ihtiyaç var ve faiz oranları ne olacak? Geri ödeme ne olacak? Bu piyasayı heyecanlandırır ve hareketlendirir mi? Eğer olduğu gibi geçerse" sorusuna ise şu sözlerle yanıt verdi: "Yani özellikle bu dar gelirli kesimi etkiler. Neden? Çünkü şimdi ben ara dönemde bir asgari ücrete maaş zammı beklemiyorum kesinlikle. Dolayısıyla sene başında yapıldı. Sene sonuna kadar var olan zamla gidecekler. Dolayısıyla insanların reel satın alma gücü giderek azaldı. Maaşlara da ek bir zam yapılamayacağına göre insanların bir yerden ne yapılması lazım? Bir destekleniyor olması lazım. O açıdan ben kıymetli buluyorum. Belirli düzeyde bu rahatlama yaratır. Ama bu enflasyon için yukarı yönlü risk olmaz. Çünkü dar gelirli tarafta ciddi anlamda talep tarafında enflasyonu yukarı itecek bir durum göreceğimiz kanaatinde değilim. Zaten gelecek düzenlemeler de enflasyonu yukarı itecek boyutta olmaz. Zaten bu kesimin böyle bir reel gücü de yok. Ama biz neyi kıramadık bir türlü faiz artırarak, üst düzey gelir grubunun talebini kıramadık.
Sonuç olarak, BDDK'nın kredi kartlarına yönelik olası düzenlemeleri, özellikle dar gelirli vatandaşlar için bir nebze rahatlama sağlayabilir. Ancak, bu rahatlamanın enflasyon üzerinde önemli bir etkisi olması beklenmiyor. Merkez Bankası'nın faiz politikaları ve ekonomik gelişmeler yakından takip edilmeye devam edecek.