Antalya'da düzenlenen 15. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi'nde uzmanlar, genç yaşta evlenip kariyer planları nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınlara önemli uyarılarda bulundu. Kongre Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, kadınların yumurta rezervlerini ölçtürmesinin önemine dikkat çekti. Kongrede, kadın sağlığına dair güncel gelişmeler ve tedavi yöntemleri de ele alındı.
Gebe Kalmadan Önce Anemiye Dikkat!
Kongrede konuşan Prof. Dr. Yusuf Üstün, aşırı kanama ve aneminin kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değindi. Üstün, "Hastanın anemik bir şekilde dolaşması bizim hiçbir zaman istemediğimiz bir şey. Ama sadece Türkiye'de değil dünyada da bu böyle. Kadınlar bunu normalleştiriyor. Fazla kanama oluyor, anemikler ama bu normalmiş gibi davranıyorlar. Halbuki gebe kalmadan önce hem sosyal hem iş yaşamında aktif bir şekilde devam etmelerinin önüne geçiyor. Çünkü böyle bir kadın daha çabuk yorulacak, bazı şeyleri yapmaya isteksiz olacak. O nedenle bu kansızlıklarını hem gidermeye yönelik tedavi almalılar hem de kansızlığı gidermek için demir takviyesi mutlaka kullanmalılar diyoruz. Gebe kalmadan önce aneminin düzeltilmesini mutlaka öneriyoruz" dedi.
HPV Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Prof. Dr. Üstün, HPV aşısı konusuna da değinerek, "HPV cinsel yolla bulaşan bir virüs. Avustralya'da şu an sıfırlanmadı belki tamamen ama çok çok azaltıldığı iddia ediliyor. Çünkü orada erkekleri de aşılıyorlar. Özellikle 9-12 yaş arasındaki çocukların aşılaması önerilmekte. 15 yaş altındaysa 2 doz 0 ve 6’ncı aylarda. Dokuzlu aşı şu an ülkemizde var. Biliyorsunuz onu çok bekledik. Biraz geç geldi ama artık var. Tüm kız çocuklarının aşılanması öneriliyor. Maalesef pahalı bir aşı. Aşının diğer aşılardan hiçbir farkının olmadığını söyleyebiliriz. Aşı karşıtları bununla ilgili çok fazla demeçler veriyorlar. Ölüm bildirildiğini söylüyorlar. Yumurtalık rezervini deposunu azalttığını söylüyorlar. Biz hep kanıta dayalı tıp konuşmak zorundayız diyoruz. Elimizde kanıt olmadan ortaya çıkıp şu şunu yapıyor bu bunu yapıyor demememiz gerekiyor. Şu anki veriler bu aşının kesinlikle zararlı olmadığı yönünde" ifadelerini kullandı.
Doğurganlığı Koruma Yolları
Prof. Dr. Cihat Ünlü, kadınların doğurganlığını koruma yöntemlerine dikkat çekerek, "Kadınlarımızın doğurganlığını korumamız lazım. Yumurta dondurma gibi sosyal amaçlı yumurtanın dondurulması önem kazanmaktadır. Bu yasal olarak yumurta rezervi düşük kadınlarımıza uygulayabildiğimiz yöntem. Buna benzer yöntemleri burada çok detaylı konuştuk. Bütün dünyada zaten giderek bu konuda büyük bir ihtiyaç oluştu. Kadınlar artık daha geç evleniyor. Evlendikten sonra da kariyer planları nedeniyle çocuk yapmayı çok öteliyorlar. Bu nedenle de mutlaka onları uyarmamız, yumurta rezervini ölçtürmemiz lazım. Çok basit testlerle bunları yapabiliyoruz. Hemen yumurtalarını dondurmayı tavsiye ediyoruz. Bunlar çok detaylı şekilde tartışıldı. Üremeye yardımcı teknikler de tartışıldı. Anne karnında uygulanan cerrahiler de tartışıldı. Anne karnında uygulanan cerrahilerden bahsedildi. Bebek daha 4 aylıkken saptanan bozukluklar ameliyatla giderilebiliyor" şeklinde konuştu.
Kongrede ele alınan diğer önemli konular arasında anne ölümleri, kardiyovasküler hastalıklar, endometriozis ve jinekolojik cerrahi teknikler yer aldı. Uzmanlar, kadın sağlığının korunması ve geliştirilmesi için multidisipliner bir yaklaşımın önemini vurguladı.
Sonuç olarak, 15. Türk-Alman Jinekoloji Kongresi, kadın sağlığı alanındaki son gelişmeleri ve tedavi yöntemlerini tartışmak için önemli bir platform oldu. Kongrede yapılan uyarılar ve sunulan bilgiler, kadınların bilinçlenmesine ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle genç yaşta evlenip çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınların, yumurta rezervlerini ölçtürmesi ve gerekli önlemleri alması büyük önem taşıyor.