
Emlak Alarmı! Kapora Tuzağına Düşmeyin, Ev Alacaklar Dikkat!
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte emlak piyasasında hareketlilik yaşanırken, dolandırıcılar da boş durmuyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, özellikle sosyal medya üzerinden yapılan konut satış ve kiralama işlemlerinde "kapora dolandırıcılığı" vakalarının arttığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.
Evi Görmeden Kapora Göndermeyin!
Dolandırıcıların, internetten buldukları ve kendilerine ait olmayan konutların fotoğraflarını sosyal medyada ilan olarak yayınladıklarını belirten Şahin, yoğun talep bahanesiyle tüketicilerden evi görmeden kapora veya toplu kira bedeli talep ettiklerini söyledi. Şahin, konut kiralarındaki artışın da dolandırıcılar için bir fırsat yarattığını vurgulayarak, tüketicilerin bu tür tuzaklara düşmemesi için dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Şahin, "Konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermeyin. Sosyal medyadan asla konut alımı ya da kiralamaya dönük kapora vermeye yeltenmeyin. Bunun sonu kesinlikle dolandırıcılıktır ve paranızı verdiğinizle kalırsınız" uyarısında bulundu.
Yetki Belgesi Olmayanlara Dikkat!
Konut kira ve satış işlemlerinin, Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi alan kişilerle yapılması gerektiğini vurgulayan Şahin, tüketicilerin bu kişilerin yetki belgelerini mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Şahin, şöyle devam etti:
Artık satış ve kiraya verme yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığında. Sertifika ve belge alanlarla olacaktır. Onun dışında bu işlemi birileriyle yaparsanız dolandırılma ihtimaliniz çok yüksek. Eğer bir yeri kiralayacaksak ya da satın alacaksak Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sisteminden muhatap olduğumuz kişinin belge alıp almadığını kontrol edebiliriz. Önce kim olduğunu, sonra belgesi var mı yok mu onu öğreneceğiz. Ardından gönül rahatlığıyla kaporamızı verelim, işlemi yaptıralım. Eğer belgesi yoksa büyük ihtimalle dolandırıcıdır. Aksi halde çok başınız ağrır, muhatap da bulamazsınız.
Şahin, kiralanacak veya satın alınacak yerin iyi araştırılması gerektiğine değinerek, aracı kişinin de yetkili olup olmadığının önemli olduğuna işaret etti. Tüketicinin ön ödeme yaparken ciddi meblağlar ödediğini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:
- Bir yeri kiralayacak ya da satın alacaksak, bize evi gösteren ve kapıyı açan kişiye, 'Acaba bu yetkili mi ya da sahibi mi?' diye soru sormaktan çekinmeyin çünkü vereceğiniz para ciddi bir ücret.
- 'Yetkiniz var mı, kartınızı veya yetki belgenizi görebilir miyim ya da işletmenize gidebilir miyiz?' gibi soruları sormanızda mahsur yok.
- Eğer sormazsanız başınız ağrıyacak. Bu bir artıdır çünkü piyasada bir sürü belgesi olmayan satıcı var. Belgesi olan rahatlıkla size gösterir.
- Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına dikkat edelim, uzak duralım, yetki belgesini ısrarla soralım. Göstermiyorlarsa uzaklaşalım.
Emlak sektöründeki dolandırıcılık vakalarının artması, tüketicilerin haklarını koruma konusunda daha bilinçli olmalarını gerektiriyor. Uzmanlar, ev alım-satım ve kiralama işlemlerinde aceleci davranmamak, detaylı araştırma yapmak ve yetki belgesi olan güvenilir emlak danışmanlarıyla çalışmak gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, hayallerindeki eve sahip olmak isterken dolandırıcıların tuzağına düşmek ve maddi kayıplar yaşamak kaçınılmaz olabilir.