Bursalı Çiftçilerden İtalyanlara Şok! Armutta Rekor Verim!
Finans

Bursalı Çiftçilerden İtalyanlara Şok! Armutta Rekor Verim!


05 August 20255 dk okuma101 görüntülenmeSon güncelleme: 16 September 2025

Bursa'nın Gürsu ilçesinde, çiftçiler İtalyanlardan öğrendikleri "Santa Maria" armudu üretiminde rekor verime ulaştı. Dekar başına 5 bin kilogram verim elde eden Bursalı çiftçiler, İtalyanları geride bırakarak Avrupa'nın armut ihtiyacını karşılıyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, İtalyanların bu başarıya şaşırdığını ve Avrupa'dan taleplerin arttığını belirtti.

Bursa'nın Armut Üretimindeki Başarısı

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, bu yıl yaşanan olumsuz hava koşullarına rağmen "Santa Maria" çeşidi armudun kalitesinde bir sorun yaşanmadığını ifade etti. Geçen yıldan gelen küçük çaplı meyve kayıpları ve donun yol açtığı pas sorunu dışında önemli bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Dönmez, hasadın 20 gün daha süreceğini söyledi. Bu sezon geçen yıla göre kayıp yaşanacağını aktaran Dönmez, Gürsu Ovası'nda yaklaşık 45 bin ton üretim tahmin ettiklerini kaydetti.

Aşırı sıcak ve yağmur olması durumunda kalitede bozulma olabileceğine dikkat çeken Dönmez, "Birçok kişi yağış bekliyor ama biz hasatta yağış istemeyiz. Havalar iyi gitsin ve 20 günde hasadı sorunsuz bitirelim istiyoruz" dedi.

Bursa genelinde uzun yıllar "Santa Maria" çeşidi ortalama üretimin 100-120 bin ton olduğunu belirten Dönmez, şöyle konuştu:

"Bursa'da yaşanan don nedeniyle yüzde 25 civarı kayıp yaşadık. Bu yıl Bursa genelinde 90 bin tonları bulur diye düşünüyoruz. Bunun yarısı Gürsu Ovası'nda üretilir. Türkiye üretiminin yarısını Bursa gerçekleştiriyor. Santa Maria zor bir çeşittir. Üretimi zordur, bazı hastalıklara dayanıksızdır. İtalyan çeşittir ve biz bu armudu İtalyanlardan öğrendik. İtalya bıraktı bu armut üretimini biz halen üretiyoruz. Avrupa'dan halen talep var. İtalya, hem devam ettirmemize hem de yüksek verim almamıza şaşırıyor. Şimdi santa maria armudunu Avrupalılar Bursa'dan yiyor."

İtalyanlar Şaşkın: Bursa Rekor Kırıyor

Dönmez, bölgenin armuda uygun havası, iklimi, toprağı ve suyu bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye ortalamasının üzerinde verim aldıklarını belirtti. Türkiye ortalaması bin 200 kilogram iken Gürsu'da 5 bin kilograma varan dekar başına verim elde ediliyor. Dönmez, "İtalya da bu rakamlarda verim alamıyordu. Avrupa, daha az kimyasal kullanılan ürünleri tercih ediyor. Bu yüzden soğuk pası olan armutlar bile tercih edilir oldu. Döviz de uygun olsa ihracatımız çok güzel olacak" dedi.

Armut Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Toprak seçimi: Armut yetiştiriciliği için uygun toprak seçimi önemlidir.
  • Sulama: Düzenli sulama, verimi artırır.
  • Budama: Doğru budama teknikleri, ağacın sağlığı ve meyve kalitesi için önemlidir.
  • Hastalıklarla mücadele: Hastalıklara karşı önlemler alınmalı ve gerekli ilaçlamalar yapılmalıdır.

Bursa'nın armut üretimindeki başarısı, Türk çiftçisinin azmi ve doğru tekniklerle neler başarabileceğini gösteriyor. İtalyanlardan öğrenilen bir teknikle onları geride bırakmak, Türk tarımının potansiyelini gözler önüne seriyor. Artan talep ve yüksek verim, Bursa'yı armut üretiminde önemli bir merkez haline getiriyor.