Avrupa Okyanus Sondaj Araştırmaları Konsorsiyumunun (ECORD) sondaj yaparak yürüttüğü araştırma hakkında ilk sonuçları Amerikan Jeofizik Birliğinin San Francisco'da düzenlenen yıllık toplantısında basın mensuplarına açıkladı.
Araştırmada bulunan ABD ve İngiltere'den katılım gösteren bilim adamları, gök taşının etki merkezi olan, Meksika Körfezi ve Yucatan Yarımadası'nın bir kısmını içine alan 200 kilometrelik Chicxulub Krateri'nde düzenledikleri sondaj çalışmalarında, yerin bin 300 metre altından elde ettikleri tortul kaya örneklerinde nikel miktarında yoğun bir artış olduğunu ifade ettiler.
"Dinozor Krateri" olarak adlandırılan bölgede nikel bulunmasının tek başına gök taşının artıklarına dair kanıt olmayacağını belirten bilim adamları, iridyum elementinin varlığının da belirlenmesi üzerine varsayımlar ile ilgili somut adımlar atıldığına işaret etti.
Nikel elementinin demir ile güçlü kimyasal bağlar kurma özelliği bakımından iridyuma benzer özellik gösteren element olduğunu ifade eden araştırmacılar, bir yerde nikel yoğunlaşması olmasının yüksek miktarda iridyumun varlığının göstergesi olarak ifade ettiler.
14 kilometre genişliğindeki gök taşının dünyaya çarpmasının sonrasında tamamıyla toz haline gelerek atmosfere yayıldığını düşünen bilim adamları, belirli bir kısmının havada tekrar yoğunlaşarak ufak topaklar durumunda etki merkezine geri inmiş varsayımında bulundular.